יום ראשון, 2 בינואר 2011

רימון – היהלום שבכתר


"נצאה לשדה, נראה ... הנצו הרימונים "
רימון - עם חתך סביב אזור הכתר
הציטוט למעלה, מתוך שיר השירים, מזכיר לנו כמה מרכזי הרימון במסורת היהודית, כמו במסורות אחרות. מוצאו של הרימון מאזור צפון איראן, ומשם הוא התפשט לכל אזור אגן הים התיכון, עוד בימי קדם. כבר בתנ"ך נחשב הרימון כאחד משבעת המינים המאפיינים את הארץ, והוא מוזכר פעמים רבות, בהקשר של שפע, ברכה, יופי וחוכמה. זאת הן בשל צורתו החיצונית, המושכת את העין, עם הכתר לראשה, והן בשל טעמו וסגולותיו הרפואיות. בתרבויות רבות הוא מופיע בקישוטים, ציורים,ואמרות לרוב. האגדה אף מספרת שברימון יש תרי"ג (613) גרעינים – כמספר המצוות. למרבה הצער, מתברר שאגדה יפה זו, כמו רבות אחרות, הינה רק אגדה. אולי זה היה נכון בימי הנביאים, אך בימינו זכיתי לספור בין 400 ל 800 גרעינים ברימונים שונים – דרך מעניינת להעביר אחר צהריים נינוח.
"מלא כרימון
רימון - הכתר ביד שמאל...
הרימון מגיע לבשלות לקראת סוף הקיץ, ולכן כנראה מקובל לאכול אותו בראש השנה, אך הוא מיטיב להשמר, ואפשר להשיג רימונים גם בימי החורף. למרות תכונותיו הטובות, הרי שבימינו רודפי הנוחות הוא איבד קצת מהפופלריות שלו – קשה לקלף אותו ולהפריד את הגרעינים מהקליפה, לעיתים הוא משפריץ מצבעו האדום העז ומכתים את הבגדים, ויש שסתם לא אוהבים לאכול את הגרעינים הקשים. היה דרוש מסע יחסי ציבור נמרץ על יתרונותיו הרפואיים כדי שיחזור למרכז הבמה. ויתרונות כאלה יש לו כנראה בשפע – הוא עשיר בויטמין C, אשלגן וויטמין B5, אך בעיקר הוא ידוע בזכות נוגדי החימצון שבו, שטוענים שהם עוזרים לטיפול בבעיות כולסטרול, לחץ דם, ואף סרטן. הוא גם עוזר במניעת זיהומים נגיפיים ובקטריאליים.
רימון - חיתוך לאורך הפלחים
את הרימון ניתן היום לקנות במשך חודשים רבים בסופרמרקט, אך ניתן גם לשתול עץ ולגדל אותו בגינה, וניתן גם למצוא עצי בר רבים בצידי הדרכים ובבוסתנים, המציעים את פריים לכל דורש.
"כפלח הרימון רקתך מבעד לצמתך"
רימון - ביקוע לאורך הפלחים
כאמור, רבים מוטרדים מהקושי שבהפרדת הפרי מהקליפה. פתרון נפוץ אחד הינו לחתוך את הרימון, ובעזרת מכות עם כף כבדה (למשל כף עץ) להפריד את הפרי. אם נעשה זאת לתוך קערת מים גם נקטין את הסיכוי להשפריץ על עצמנו, וגם יהיה יותר קל להפריד בין הקליפה לגרעינים. דרך אחרת, כמודגם בתמונות, הינו להוריד את ראש (כתר) הרימון. לאחר מכן נחתוך פסים לאורך הרצועות הסיביות, ונפתח את הרימון לפלחים. את הפלחים ניתן לחלק ולאכול כמו שהן, או שניתן כעת לפרק אותו לגרעינים, כמו שהוסבר למעלה.
רימון - חתוך לפלחים

מתכון: חצילים על האש עם רימון
וריאציה על הבאבא גנוש, שמהווה את אחד מאבני היסוד של המטבח המקומי.
רכיבים:
1 חציל
½ כוס טחינה גולמית
½ לימון
מלח
פלפל
1 שן שום, קצוצה דק
רימון

אופן ההכנה:
קודם יש להכין את החצילים. הכי טעים זה לבשל את החציל על גחלים של מדורה. לנקב כמה חורים בקליפה עם מזלג, להניח על הגחלים, ולסובב מדי פעם עד שכל החציל רך. פתרון של פשרה הינו לבשל את החצילים ישירות על הגז. זה מאד מלכלך את הכירה, עקב הנוזלים שנפלטים מהחציל. יש ששמים ניר אלומיניום מתחת, ויש שפשוט מנקים את הכירה לפני שהנוזלים מתקשים. ניתן גם לבשל בתנור (בתוך תבנית), אך הטעם יוצא שונה לגמרי. 
חציל - אפוי במדורה
לאחר שהחציל רך כנדרש יש להפריד את הבשר של החציל מהקליפה. מורידים את הראש של החציל, חותכים לשניים לאורך, ובזהירות מוציאים את הבשר ומניחים בקערה. חשוב להקפיד שלא יכנסו החלקים השרופים של הקליפה.
נוסיף את הטחינה, מיץ הלימון והשום הקצוץ ונערבב עם כף, עד שנקבל מרקם אחיד.
נפרק את הרימון. חצי מהגרעינים נכניס ישירות לממרח, ומהחצי השני נעשה מיץ, על ידי סחיטה דרך מסננת, ונוסיף לממרח.
נוסיף מלח ופלפל לפי הטעם. אם צריך, ניתן להוסיף מים או מיץ לימון, וכן שום, לפי הטעם.

אין תגובות: